Idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját a Történettudományok Pápai Bizottsága (Pontificio Comitato di Scienze Storiche), amelynek 2024. április 20-án megtartott jubileumi ülésén részt vett Molnár Antal, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet igazgatója, a bizottság tagja, valamint Catherine Horel, a CIHS elnöke is. Ferenc pápa szombaton délelőtt fogadta a bizottság 35 tagját a Kelemen-teremben, és arra buzdította őket, hogy a kulturális diplomácia segítségével építsék a találkozás kultúráját az igazság szolgálatában.

70 eves jubileumFotó: Vatican Media

Ferenc pápa bevezetőjében köszöntötte a jubiláló intézményt, amelynek tagjai három kontinens számos országából érkeztek, mindegyikük a saját, megbecsült szaktudásával. Ez a színesség garantálja a bizottság nemzetközi dimenzióját és multidiszciplináris jellegét, amelynek kutatásai, konferenciái és szerkesztői tevékenysége egy gyümölcsöző és proaktív multikulturális dinamika része.

Az eseményről készült részletes beszámoló itt olvasható.

70 eves jubileum 2Ferenc pápa és Molnár Antal. Fotó: Vatican Media

A Vatikáni Rádiónak a találkozóról adott interjúban Molnár Antal elmondta, hogy már korábban, a Római Magyar Akadémia igazgatójaként meggyőződésévé vált, hogy a kulturális diplomácia az egyik legfontosabb tényező a nemzetek közötti együttműködésben, a magyarság értékeinek külföldi megismertetésében. Ezért is örült annak, amikor Ferenc pápa a beszédét a kulturális diplomácia jelentőségének hangsúlyozásával kezdte. Kiemelte azt is, hogy a Bizottság 70 éves történetét a nyitottság jellemzi, a közös munka nagyban tágítja a történészek látásmódját, amely elősegíti, hogy a szervezet hozzájárulhasson a nemzetközi kapcsolatok építéséhez.

A beszélgetés itt hallgatható meg.